EMDR Traumatherapie
EMDR is een therapie dat zeer geschikt is voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaring(en).
Wat is EMDR
EMDR oftewel; Eye Movement Desentization en Reprocessing, is een methode dat helpt bij het verwerken van vervelende en schokkende ervaringen. Een traumatische gebeurtenis heeft soms dusdanige effect gehad in je geheugen waardoor je er na een (lange) tijd nog steeds last van kan hebben. Soms lukt het dan ook niet om deze vervelende ervaring te verwerken, we spreken dan over een verwerkingsprobleem. Dit kan leiden tot psychische of zelfs ook lichamelijke klachten.
Je herkent dit aan bijvoorbeeld:
- somberheid
- angsten, paniek, piekeren, onrust
- nare herinneringen van de gebeurtenis die steeds weer boven komen
- herbelevingen (angstwekkende beelden, flashbacks, nachtmerries)
- een kort lontje, snel geïrriteerd
- concentratie of slaapproblemen
- schuldgevoel of schaamte
- stress door constant alert en waakzaam zijn
- schrik
- en vermijdingsreacties
- lichamelijke klachten zonder een directe medische oorzaak
Wanneer EMDR?
Voorbeelden van traumatische, schokkende gebeurtenissen waarbij EMDR goed kan helpen, zijn:
- een ongeval
- seksueel geweld of seksueel misbruik
- emotionele verwaarlozing
- negatieve medische ervaringen
- verlieservaringen, zoals van partner, dierbaren of baan
- gepest zijn
- brand
- het meemaken van een natuurramp of oorlogssituatie
- een traumatische bevalling, zie ook zwangerschapsbegeleiding
Ben je benieuwd of EMDR therapie jou kan helpen bij je klachten?
Neem gerust
contact met me op voor meer informatie of een afspraak.
Een online EMDR therapie behandeling behoort ook tot de mogelijkheden!
EMDR en PTSS
Klachten van een traumatische gebeurtenis gaan vaak vanzelf over. Het is logisch dat je een tijd nodig hebt om zo’n situatie te verwerken en je leven weer op te pakken. Wanneer je voor een langere tijd last blijft houden van een traumatische ervaring spreekt men over PTSS, oftewel een ‘posttraumatische stress-stoornis’. Je blijft last houden van klachten of soms komen deze pas jaren later naar voren. Na de gebeurtenis blijft de angst in je lichaam bestaan. Er is een duidelijke verandering merkbaar in de gemoedstoestand en gedrag in bepaalde situaties. Je blijft herbelevingen, vermijdingsgedrag of spanning houden. Het verschil tussen PTSS en andere psychische stoornissen is dat een PTSS altijd een direct gevolg is van een trauma. EMDR, eventueel in combinatie met een cognitieve therapie is daarvoor een veel gekozen behandeling.
Hoe werkt EMDR / Traumatherapie
Bij een EMDR behandeling zal ik samen met je terug gaan naar de traumatische gebeurtenis, de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Zo kunnen we meer inzicht krijgen in de traumatische beleving. Daarna kunnen we met het verwerkingsproces aan de slag. Je haalt daarbij de gebeurtenis opnieuw voor de geest. Maar nu in combinatie met een afleidende stimulus. Ik werk met handbewegingen die je met je ogen volgt of met “ tapping” (klopjes op je knieën of benen, of handen). Een sessie duurt max 1 1/2 uur en eindigt met meer ontspanning in je hele neurofysiologische systeem. Bij kinderen werk ik meestal met handtappings. De EMDR behandeling brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er iets in je gevoelens. Je wordt gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna de behandeling herhaald wordt.