Focusing_Therapie_LichaamsgerichteTherapie

Focusing therapie / Focussen

Online training focusing: je veerkracht en kalmte (her)vinden ten tijde van crisis.

Leer luisteren met compassie naar diepere lagen , zodat je in contact blijft met jezelf en de ander ook als er geen lijflijk contact mogelijk is. Ik ben dienstbaar juist in deze tijd voor het doorgeven van dit vermogen.

Vanaf 29 april elke week (4 x) op woensdagmiddag van 14-16 uur (2 uur).


Focussen is het richten van aandacht op het lijfelijk ervaren van gedachten, gevoelens en emoties die vaak opkomen bij het bespreken van problemen of klachten. Focusing therapie kan ook goed gecombineerd worden met andere soorten therapie.

Emoties zijn als golven... stilte is er onder
 
Door stil te staan bij het lijfelijk ervaren gevoel van psychische klachten, kunnen deze klachten helder in kaart worden gebracht. Hierdoor worden er nieuwe inzichten verworven in problemen en emoties die aanvankelijk alleen vaag of moeilijk te omschrijven waren. Je leert hierdoor je emoties beter te reguleren en de betekenis van je emotionele reacties beter te begrijpen. Het helpt je om erachter te komen wat je werkelijk voelt, om oude pijnen en patronen los te laten, of delen van jezelf die je hebt verbannen in jezelf op te nemen.
 
Vrede, geen oorlog. Begin bij jezelf; Leer Focussen!
 

Focussen:

- Leren luisteren naar je hoofd, je hart en je buik.
- Luisteren naar de wijsheid van je lijf.
- Je innerlijke strijd, innerlijke deelaspecten en daardoor jezelf beter leren kennen.
- Heldere keuzes maken, met je verstand én je gevoel.
- Jezelf leren ondervragen en in alle lagen ontvangen.
 
Afbeelding - Emoties zijn als golven... stilte zit daaronder.
 

Focussen, het werkt echt!

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met me op voor meer informatie of een afspraak.
 

Wat is Focusing therapie?

Focussen is een natuurlijke vaardigheid die ontdekt werd door onderzoekers die keken naar wat mensen doen wanneer ze positieve veranderingen doormaken.
Het vermogen om te focussen is iets waar we in aanleg allemaal toe in staat zijn. En ieder wordt geboren met het vermogen te weten hoe we ons op elk willekeurig moment voelen. Maar bij de meesten van ons hebben ervaringen van pijn en vervreemding in onze jeugd en door onze cultuur ertoe geleid dat we het vertrouwen in ons lichaam en in onze gevoelens verloren hebben. We moeten opnieuw leren 'focussen'.


Focussen is het proces van luisteren naar je lijf op een zachtaardige, accepterende manier. Je hoort dan de boodschappen die jouw ‘innerlijk’ je stuurt. Het is een proces van respect voor de wijsheid binnenin jou, waarbij je jezelf bewust wordt van die dieper liggende laag van weten, die zich via je lichaam kenbaar maakt. Als je naar je lijf luistert, leidt dit tot lichamelijke ontspanning, meer inzicht, en tot positieve veranderingen in je leven. Je gaat jezelf beter begrijpen, je gaat je beter voelen en je gaat je leven meer inrichten zoals je het zelf wilt.
(citaat uit: De kracht van focussen van Ann Weiser Cornell ).
 
Focussen kan heel goed gecombineerd worden met andere vormen van therapie zoals bijvoorbeeld EMDR Haptotherapie of Reiki. Therapie is voor mij: zorgen voor heelheid. Wanneer je niet meer heel bent, zal dit ergens tot schade in je lichaam, je emoties of sociale leven leiden. Deze schade kan maken dat je ongelukkig wordt of ziek, er is een verstoring ontstaan in de unieke samenstelling van jou als persoon.

We gaan samen zoeken naar de overlevingspatronen die je hebt leren gebruiken (vaak onbewust), om zo goed mogelijk te overleven. Van deze patronen of strategieën kun je echter wel last krijgen. Ze kunnen je belemmeren bij bijvoorbeeld het maken van keuzes die werkelijk bij jou passen.
 
Wil je leren luisteren naar je lichaam en thuiskomen in jezelf, dan is Focusing therapie wellicht iets voor jou! Neem gerust contact met me op voor meer informatie of een afspraak.
 

Begeleiding bij Focussen

Mijn begeleiding focussen is nooit dwingend of manipulerend maar altijd volgend. Met respect voor je grenzen, uitnodigend, suggererend. Ik ben ervan overtuigd dat alle antwoorden op jouw vragen binnen in jezelf te vinden zijn. Ik hoef vaak alleen die weg naar binnen te ondersteunen en je te leren dat je dat gevoel kunt vertrouwen. Ik luister dan ook naar je vanuit mijn hoofd, hart, buik en soms ook handen. Soms gebruik ik lichaamswerk en bewustwordingsmassage om die patronen ook ín je lijf duidelijker te laten voelen.

Middels ontspanningsmethoden, soms diepe ontspanning (trance) is het makkelijker bij die onbewuste lagen te komen. Daar vind je vaak onverwerkte herinneringen. Herinneringen die dan alsnog boven komen en vooral gevoeld en erkent willen worden. Vroegere trauma’s waar je vanuit de gezond volwassene bij kunt zijn en ze alsnog voelen en zien hoe het was. Hoe het werkelijk was en hoe jij daarmee in vrede kunt komen, in je volle kracht kunt gaan staan.
 
Er bestaat een wereldwijd focusnetwerk waar je deel van uit kunt maken.
 
Focussen begon voor mij in 1994 bij Rene Maas, waarin ik me verder heb bekwaamd via het Focus Centrum Den Haag, en bij Marta Stapert de opleiding tot focusbegeleider en focustrainer heb gevolgd (2001) en de cursus Focussen met kinderen (2003). Ik volgde vele workshops bij Ann Weiser Cornell (Treasure Maps to the Soul) en leerde het Whole-Body-Focusing kennen via Kevin McEvenue en Paul Huschilt en het Interactieve Focussen via Mary Mc Quire en Janet Klein.
 

Telefonisch of online Focussen

Focusing Therapie / Focussen is ook telefonisch of online mogelijk. Zowel voor individuele sessies als workshops. Wanneer je alleen of in een groepje, comfortabel vanuit je eigen omgeving, je huis, wilt leren focussen, wanneer het fysiek moeilijk is om te reizen of wanneer je ziek bent, kun je toch met mij leren focussen via de telefoon of internet. Zeker met een headset is de verbinding als heel dichtbij. Je wordt niet afgeleid door visuele indrukken, je hebt je handen vrij, je aandacht blijft vaak makkelijk bij het ervaren gevoel en je eigen beleving.

 

Reviews over Psychosociale Therapie Alkmaar

Wat anderen zeggen over therapie, coaching en behandelingen van Wilja:

 
 • Tanya -
  “Geweldig”.
  Wilja heeft mijn leven veranderd. Zij heeft mij geholpen om mijzelf te leren kennen. Met haar rust en actief luisteren durfde ik achter mijn diepste angsten te ervaren. Ik heb geleerd dmv focussen in t dagelijks leven rust te vinden en mijn gevoel te ervaren. Ik raad iedereen Wilja aan. Zij heeft ook mijn zoon geholpen om zijn angsten te verlichten (12 jaar).

   
 • J. Flinkert -
  Bijzonder. Door te richten op wat je voelt, alle emoties die er kunnen zijn aandacht te geven en het daarna een plek te geven, kom je meer uit je hoofd en meer in het moment. Dank hiervoor!
   
 • Rosalie -
  Door gevoelens van onmacht, overspannenheid/burn-out ben ik Wilja Westerhof terecht gekomen.... Wat fijn! Ik raad haar echt aan. Op een rustige wijze geeft Wilja gelijk vertrouwen en voel je je bij haar op je gemak. Wilja gaat geen zaken uit de weg, zegt waar het op staat, maar op een zachte manier, zodat je ook je blinde vlek(ken) ziet. Bij mij werkte de focustherapie erg goed. Ik kwam altijd heel rustig uit de sessie en voelde dan dat ik weer een stap had gezet. Na een aantal keren therapie van haar voel ik mij nu sterker en vooral rustiger en weer met mijzelf vertrouwd!
   
 • Egbert Kruijver -
  Een jaar geleden maakte ik kennis met het Focussen zoals jij en Mieke Mensen het doceren. Dit jaar een hernieuwde kennismaking and guess what: het was nog beter dan de eerste keer. Ik heb veel profijt van wat je me geleerd hebt en, nu een jaar verder, merk ik hoe goed ik het focussen heb eigen gemaakt! Ik kom graag over een jaar weer terug om onder jouw even precieze als warme leiding verder te komen in het zijn wie ik ben!
   
 • Thonny Oosterlee -
  Dankzij de 2-daagse workshop focussen, bewegen en aanraken, ben ik mij bewust geworden dat focussen voor mij een bijzonder waardevolle aanvulling is in de gesprekken met mijn cliënten. Dankzij de inspirerende en professionele begeleiding van Wilja en Mieke Mens voelde ik na de workshop voldoende vertrouwen om focussen meteen al onderdeel te laten zijn van mijn gesprekken. Door mijn cliënt te vragen naar binnen te gaan om contact te maken met dat 'íets' in hem en zelf als luisteraar te volgen en te vertrouwen op wat zich aandient en daar aandachtig bij te blijven, bied ik mijn cliënten een ontroerende en heel zuivere mogelijkheid tot heelwording.

Bekijk hier alle reviews

Ik wil graag je feedback. Post een review op ons profiel.

www.therapiepsycholoog.com en www.allebedrijveninmeppel.nl.
 

Voor een massage op locatie kom ik over voor 4 of 5 massages van 1 uur.
U zorgt voor de locatie, ik kom met massagebank en" bekleding" naar u toe. Bij medische noodzaak worden de sessies ( deels) vergoed door de aanvullende zorgverzekering. Welness massage komt niet voor Zorgverzekeringvergoeding in aanmerking. De organisator (samensteller van de clienten op die dag) krijgt korting. 
Tarvieren per half uur (zie prijzen).

Wil je advies of een afspraak maken? Bel of mail me voor informatie of om een afspraak te maken.